kínai zászló | hvg.hu
 Ahol már baj van a kínai hitel miatt...
 
Montenegró: A 600 ezer lakosú pici ország az EU tagja szeretne lenni. Hozzáfogott autópályát építeni valahol a hegyek között, de elfogyott a kínai hitel, ott maradt a torzó. Az Európai Unióhoz fordultak az ország eladósítói, hogy az egymilliárd dolláros kínai hitelüket fizesse vissza az EU. Erre nem kerülhet sor. Hogy mit visz el a hitel fejében az óriás, lehet, hogy a pici országot mindenestül.
 
Kenya: Az afrikai ország büszkeségének szánták, de egy évvel átadása után csak botrányt botrányra halmoz a kínai hitelből méregdrágán felépített SGR-vasútvonal. A Mombasa kikötővárosát a fővárossal összekötő vasút egyelőre csak hatalmas veszteséget termel Kenyának, és milliárdokat az azt üzemeltető kínaiaknak. Akik a beszámolók szerint úgy bánnak a kenyai dolgozókkal, mint a rabszolgákkal. Mombasa kikötője hamarosan kínai kézre kerülhet, ha a kenyai vasúttársaság nem tudja visszafizetni a kínai eximbanktól kapott kölcsönt.
 
Nem egyedi esetről van szó, Srí Lanka és Zambia is veszített már el kikötőt vagy repülőteret így.
 
Srí Lanka: Az ottani kormány megvalósította a közelmúlt legerősebb kínai nyitását: mindent feltettek arra, hogy kínai pénzből, kínai beruházókkal építtessenek modern infrastruktúrát. Aztán kiderült, hogy a beruházásoknak nincs értelme, a kölcsönöket meg nem tudják visszafizetni. Miközben a magyar miniszterelnök a kínai pénzre vágyakozik, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy érdemes vigyázni, mert nem ritkák a csúnya bukások.
 
Következik Egyiptom: Kairótól 40 kilométerre a sivatagba épül az új főváros kínai segítséggel. 58 milliárd dollár körül száguldanak már a költségek, de még nincs vége, és sok lakóépületet magáncégek építenek, ami tovább növeli a költségeket. Mivel nincs turizmus, jócskán megcsappant a bevétel. Mit is vihet Kína? Az aranytojást tojó tyúkot, BIZONY A SZUEZI CSATORNÁT!
 
A magyar kormány a Budapest–Belgrád vasútvonal építésére 700 milliárd forint hitelt vett föl, és 440 milliárd forintot a kommunista Fudan egyetem kampuszára. Ezen felül ad a kormány ajándékba 100 milliárd forintot az adónkból, és ingyen adja a földterületet.
 
Tőlünk vajon mit fog Kína elvenni, ha nem tudunk fizetni? Az államadósság ugyanis már 40 ezer milliárd forint fölött száguld, és ott van a 4000 milliárd kedvezőtlen kamatozású orosz hitel is, és itt van a járvány! A Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése is elképesztő bevállalás, de a Fudan egyetem budapesti kampusza mindent visz! Lehet, hogy a fél országot? Vajon a fenntartási költség is a leszegényített magyarokat fogja terhelni? A bevétel meg esetleg a kínai óriási lesz?
 
Egyiptomnak egy orosz-magyar cég vasúti kocsikat gyárt egy milliárd euró körüli MAGYAR HITELBŐL.
 
Orbán Viktor korábban azt mondta, ha az unió nem ad pénzt, ad Kína! Hát ad jócskán az unió is, Kína is! Csak hát a két lehetőség között zongorázni lehet a különbséget, és ekkora államadósság terhére már nem lenne szabad ilyen elképesztő dolgokat bevállalni.
 
Az uniós pénz segít, a kínai hitel elbizonytalanít!
 
Már a jövő héten le is szerződik a kormány Kínával! Hogy mit szól majd ehhez az Európai Unió, a NATO és esetleg Amerika, az később derül ki! Nem biztos, hogy örvendezni fognak! "
 
A képen a félbemaradt montenegrói autópálya völgyhídjának torzója.
 
May be an image of outdoors and monument

Hírlevél

Egyetértek: Adatvédelmi irányelvek