Online petíciók:

Nyílt levél a Hírhozó és a Rákosmente TV szerkesztőségeinek

Tisztelt Hírhozó szerkesztősége!
Tisztelt Rákosmente TV szerkesztősége!

Az elmúlt napokban több ezres, tízezres tüntetések voltak a rabszolga törvény és a pártállami médiakontroll ellen, többek között az MTV Kunigunda utcai székházánál is.

Úgy véljük, hogy jelenleg a magyar média túlzott mértékben államilag kontrollált, és a közmédiának nevezett sajtóorgánum valójában aljas propagandaműsorokat ad le. Arról sem hajlandó beszámolni, amikor az épülete előtt, annak közvetlen közelében éppen a kormány, a rabszolgatörvény és a hírhamisítás ellen tüntetnek.

Az ellenzék megszólalási lehetőségei nem csak korlátozottak, hanem jelenleg szinte nincs is. Ha egyáltalán megemlíti az ellenzéket a közmédia, csak negatív színben teszi azt. A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány létrejötte, az Alapítvány részére történt "ingyenes" felajánlások pedig
egyértelművé teszik, hogy itt csak látszat-sajtószabadság van. Valójában ugyanazt a pártállami szinten kontrollált uszító, aljas propagandát ismétli az összes, ide betagozódott sajtótermék.

A XVII. kerületben mind a Hírhozó, mind a Rákosmente TV szerkesztőségei szinte kizárólag kormánypárti irányba húznak. Míg a Hírhozó 100%-os önkormányzati tulajdonban van, és önkormányzati pénzekből gazdálkodik, addig a Rákosmente TV-t az önkormányzat több millió forinttal támogatja. Mindkét sajtóorgánum a 2018-as választási időszakban kizárólag Dunai Mónikával készített interjút, az ő eseményein volt jelen. Az ellenzéki eseményeket, politikusokat pedig nem jelentette meg,
még fizetett politikai hirdetésben sem!

Ezzel a választás tisztaságát súlyosan sértették, azt döntő módon befolyásolták. Egyik sajtótermék sem számolt be arról, hogy október közepétől november közepéig a helyi pártok és aktivisták is részt vettek a Hadházy Ákos által kezdeményezett, az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtésben. 2000 aláírást gyűjtöttünk össze, melyeket a független képviselő személyesen vett át.

A továbbiakban elvárjuk, hogy egyforma felület jusson mindkét médiumban a kormánypárti és az ellenzéki képviselőknek, híreknek. A Hírhozó, amelyik gyakorlatilag közpénzből működik, nem teheti meg a továbbiakban, hogy ennyire részrehajlóan és szégyentelenül a Fidesz szekerét tolja. Álláspontunk szerint ha a magánkézben lévő Rákosmente TV közpénzt fogad el a működéséhez, akkor kötelessége ellenzéki véleményeket és eseményeket is megjeleníteni.

Tisztelettel kérdezzük a Hírhozó szerkesztőségétől, hogy hajlandóak-e változtatni a jövőben szerkesztési gyakorlatukon?

A Rákosmente TV-től kérdezzük, hogy elfogadnak-e 2019-ben önkormányzati támogatást működésükhöz? Amennyiben igen, akkor hajlandóak-e változtatni szerkesztési gyakorlatukon?

Hisszük, hogy a sajtószabadság nem azt jelenti, hogy a kormányzó párt javára, kampányújsággá silányulhat egy közpénzekből működő sajtóorgánum.

Hisszük, hogy a közpénzből működő sajtóban joga van megjelenni az ellenzéki híreknek, eseményeknek, politikusoknak is. Jelenleg mindkét médium szerkesztési gyakorlata kirekesztő, a társadalom megosztásához járul hozzá

Várjuk mind a Hírhozó, mind a Rákosmente TV válaszát megkeresésünkre.

Tisztelettel:

Lukoczki Károly
önkormányzati képviselő

Ha egyetért a levélben foglaltakkal, kommentben írja meg e-levélben, hogy csatlakozik támogatói aláírással! 

 

Egyetértő aláírók:

Buskó Gábor
Fekete Gita
Gócza Szabolcs
Hajcser Andrea
Kis Miklós
Koós Attila
Környei Balázs András
Kreutzer Iván
Majer Klári
Mester Tamás
Minya Éva
Nyitrainé Ádám Mária
Pekker Noémi
Sándor Tibor
Simon Anikó
Sinka Miklós
Somogyi Era
Susányi Mária Magdolna
Szalay Éva
Tóth Ferenc
Varga András János
Varga Julianna
Veres Dávid
Vizi Balázs
Zsizsik Judit

Tagsági jelentkezés

Ha úgy gondolja, hogy szívesen belépne az MSZP XVII. kerületi szervezetébe, kérem, töltse le ezt a lapot, nyomtassa ki, töltse ki, és keressen meg engem vagy munkatársaimat!

Aktivista-jelentkezés

Szeretne tenni valamit a környezetéért, közösségéért? Szeretne segíteni? Tenni valamit a Fidesz-kormányzat és Fideszes önkormányzat ellen? Csatlakozzon hozzám! Várjuk a szakértők, aktivisták jelentkezését!

Facebook-fiókomra küldött üzenetben csatlakozhat: