1. Leváltjuk a Fideszt

Megválasztásom esetén elfogadom az egységes ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét és választási programját, valamint az az alapján összeállított kormányprogramot. Minden erőmmel azon leszek, hogy helyreállítsuk a jogállamiságot és visszaszerezzük az ország számára a Fidesz-kormányok által kiszervezett állami vagyont. Vállalom, hogy mindent megteszek egy szolidáris, európai és zöld Magyar Köztársaságért.

2. Európai és Korrupcióellenes Ügyészséget!

Támogatom, hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez. Kezdeményezni fogom a Korrupcióellenes Ügyészség felállítását, valamint az orosz és kínai szerződések felülvizsgálatát.

3. Bérlakás-program és épület-korszerűsítés

A lakhatás alapvető jog. Különösen fontos, hogy a fiatalokat az első lakáshoz segítsük. Kőbányán és Rákosmentén is szükséges a bérlakás-fejlesztés, továbbá az átmeneti és anyaotthonok bővítése. Fontos egy olyan lakásfelújítási támogatási rendszer megteremtése, amely minden rászoruló számára hozzáférhető.

4. A zaj és a szállópor szintjének csökkentése, klímaváltozás elleni küzdelem

Az egész országban csökkenteni kell az egészségre ártalmas szállópor és szennyezőanyagok koncentrációját, az üvegházhatású gázok kibocsátását. Több anyagi forrást kell biztosítani a zajvédő falak építésére a vasút és az M0-ás nyomvonala mellett, a repülőtéri zajkárosultak kárpótlására, a zajszint és szállópor-szint csökkentésére. Nagyon fontos a klímaváltozás elleni küzdelem, ennek részeként támogatok minden energiahatékonyságot célzó lakásfelújítást.

5. Új zöld városközpont, zöldfelületek arányának növelése Rákosmentén

Célom egy, a Nyilas-tábla területén lévő közpark kialakítása, mely a városközpont tüdeje lenne, valamint a Rákos-patak partján egy zöld folyosó létrehozása a Népkertig.

A Merzse-mocsár eredeti állapotát – amennyire csak lehetséges – vissza kell állítani, a Merzse-csatornákat ki kell tisztítani. Az élővilág Alfölddel való természetes folyosóját nyitva kell hagyni. Cél a Merzse területén fővárosi oltalom alatt álló vadvilági élőhely létrehozása.

Magyarországon a 27%-os erdőterületet 35%-ra kell emelni. Növelni kell a természetes élővilág számára kijelölt védett területeket, helyre kell állítani folyóink tisztaságát. Meg kell állítanunk Magyarország folyamatos vízvesztését.

6. TAO helyett kórházakat!

Az egészséges élethez való jog alapjog. A világjárvány idején derült ki, mennyire nagy szükség van jól működő egészségügyre és szociális ellátórendszerre Magyarországon. A Fidesz-kormány minden lépésével leépítette az állami egészségügyi ellátást és az embereket a fizetős magánegészségügybe kényszerítette. Az egészségügyi és szociális ellátás javítása, a szűrések széleskörű elérhetősége és a megelőzések fontossága alapvető. Támogatom a XVII. kerületi szakrendelő bővítését.

7. Közutak állapotának javítása, kerékpáros közlekedési lehetőségek és a tömegközlekedés fejlesztése

Nagyobb forrást kell biztosítani útépítésre és karbantartásra, a modern technológiák tudatosabb felhasználásával. Szükséges a kőbányai és rákosmenti kerékpároshálózat, a tömegközlekedés és a kötött pályás közlekedés fejlesztése, valamint vasúti felüljárók építése.

8. A rabszolgatörvények eltörlése, a munkavállalók jogainak biztosítása

Célom a rabszolgatörvények hatályon kívül helyezése, a munka törvénykönyvének felülvizsgálata, a sztrájkjog visszaállítása, a szakszervezetekbe való belépés megkönnyítése. Fontos a minimálbér adómentessé tétele és a közmunkások bérének a mindenkori minimálbérhez való igazítása. Az álláskeresési segély folyósítását három hónapról legalább kilenc hónapra kell meghosszabbítani.

9. A nyugdíjak értékének megőrzése, a családi pótlék és otthonápolási díj emelése

Támogatom a minimálnyugdíjak kétszeresére emeléséről, a 100.000 forint alatti nyugdíjak felzárkóztatásáról és az évi egyszeri nyugdíj-kiegészítésről szóló törvényjavaslatokat. Szégyen, hogy a családi pótlék összege 2008 óta nem emelkedett, ezen változtatni kell és fel kell zárkóztatni az otthonápolási díjakat is.

10. Egyenlő hozzáférést az oktatáshoz! A ma fiatalsága a jövő Magyarországa!

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy ma Magyarországon a diákok nem egyformán férnek hozzá az oktatási rendszer által biztosított lehetőségekhez. El szeretném érni, hogy Kőbányán és Rákosmentén egy gyermek se maradjon ki az oktatásból ilyen okok miatt. Fontosnak tartom a tankötelezettség felemelését 18 éves korra, a pedagógusbérek rendezését, továbbá szociális ösztöndíjak bevezetését.

11. Az önkormányzatiság erősítése

A Fidesz kivéreztette az önkormányzatokat, feladatokat és hatásköröket vont el. A döntéseknek helyben kell születnie, ezért támogatom az önkormányzatok megerősítését, forrásbővítését, valamint az iskolák újra önkormányzati kézbe adását Kőbányán és Rákosmentén. Ne a KLIK döntsön olyan esetekben, ahol tudnak helyben is dönteni!

12. Mindig elérhetőnek lenni!

A képviselő nem a kormányt, hanem a választókat képviseli a Parlamentben.

Magyarország legyen mindenkié! 

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

honlap: www.lukoczkikaroly.hu

facebook: https://www.facebook.com/lukoczki.karoly

Hírlevél

Egyetértek: Adatvédelmi irányelvek